Veckoplanera mat

mat May 20, 2024

En av de vanligaste orsakerna till att äta ute och göra dåliga matval är tidsbrist. Dagens liv är ganska hektiskt och mellan att jobba en hel dag och ta barnen till sportaktiviteter kan det vara svårt att hitta tid att laga mat.

Men med lite planering och förberedelse kan du utveckla en rutin som säkerställer att du äter näringsrik, hemlagad mat så ofta som möjligt.

Om du inte har tillförlitlig tid varje dag för måltidsförberedelse, eller en partner som vanligtvis gör detta åt dig, är dessa förberedelsetips absolut avgörande för att konsekvent äta bra:

  1. Välj en dag i veckan när du har några timmar tillgängliga. Detta är söndag för de flesta, men välj den dag som passar dig bäst.

  2. Gör en inventering av ditt kylskåp/frys/skafferi och gör en lista över de basvaror du saknar. (Passa på att städa ur kylskåp och skafferi om det behövs)

  3. Ta fram din kalender och kontrollera vilka dagar som kommer att vara särskilt hektiska. Skriv en måltidsplan för veckan med ditt schema i åtanke. (Planera inte för en lammstek med alla tillbehör när du har en 12-timmars arbetsdag!) Täck in frukost, lunch, middag och mellanmål. Du kan vara ganska generell om detta, till exempel måndag kväll: kyckling och grönsaker, tisdag kväll: en kötträtt, onsdag kväll: fisk. Eller så kan du bli mer specifik och kolla in våra recept för lite extra inspiration.

  4. När du är klar med din inköpslista är det dags att åka och handla.

  5. När du kommer hem, tvätta all frukt och alla grönsaker och förbered (skär upp) de grönsaker och sallader som du kommer att behöva de närmaste 3-4 dagarna. Förvara dem i lufttäta behållare i kylskåpet. 

  6. Medan grönsakerna förbereds, laga lite protein för dina luncher. (Om du köper ditt kött från en slaktare, be dem skära det som du behöver. Bonus tidsbesparing!) Du kan ånga, steka eller grilla kyckling, lamm, nötkött, fisk osv. och sedan dela upp dem i matlådor. Lägg till dina förskurna sallader/grönsaker, kolhydratkälla (som ris, quinoa, rotgrönsaker eller sötpotatis) och du har luncher redo att packa varje morgon.

  7. Detta är också en bra tid att laga stora satser soppor och grytor till middagar som kan frysas in och tinas upp vid behov.

  8. För smoothies, använd små fryspåsar och portionera ut ingredienserna (förutom mjölken). De flesta smoothieingredienser fryser bra, sedan lägger du dem helt enkelt i mixern med mjölken och mixar väl.

Till en början kan det kännas lite överväldigande, men det kommer att vara värt det när du märker hur mycket tid och pengar du sparar under veckan. För att inte tala om hälsofördelarna!

Så nästa gång du försover dig, måste jobba sent eller jobba på lunchen kommer du känna dig rätt ok att du har planerat för det oplanerade.